Tuesday, December 29, 2009

december = bulan makan kenduri

pic di kenduri Perak

pergh.... bulan ni mmg berat aku consistent 58kg. kalo ada kurang sket pon lebih kurang 56kg je. mana tak nya, every week aku pergi kenduri. kalau bukan kat kawasan rumah aku, sejauh-jauh sampai ke Parit Buntar, Perak. kalau setakat merentas daerah di selangor tu da perkara biasa dah. fuuhhhhh, penat.

yang penting, Selamat Pengantin Baru kepada kakak aku, Juliana Salim dan suaminya Farizul Asraf sebab selamat diijabkabulkan awal bulan dulu. amin.

Friday, December 18, 2009

lens


puas aku masukkan, susah sangat. ish2.... inilah ragam orang baru berjinak2 pakai contact lens. ada la nak dekat sejam try sendiri pasang kat rumah. time kat kedai mmg exactly sejam blaja pasang tadi. huhuhu.....

Saturday, December 12, 2009

jb update

aku di JB....
malangnya kereta takde. so skrg ni tgh mati kutu x bole nk survive.huhu. apalah nasibku ini. huhuhu.... cehhh, konon-konon sedih la pulak. sebenarnya aku ada 2 berita gembira. sebenarnya ada 1 lagi extra happy news.

pertama... wedding chaos and hectic is over! no more penat-penat pusing selangor nak pergi hantar kad jemputan. takde da kerja-kerja part time menjadi wedding planner tak bertauliah. huahuahuahua..... aku da free!!!!

kedua.... aku da check result. subje yang aku fail hari tu yang menyebabkan aku bersusah payah stay back di utm untuk siapkan assignment supaya boleh diluluskansudah membuahkan hasil. bukan satu, tapi dua gred yang dinaikkan. yeah!!!! i'm officially graduating from utm. pent sudah belajar di sana. aku mahu mencari sesuatu yang baru pula.

ketiga.... aku sudah lulus exam unit trust consultant oleh FMUTM. yeah.... dengan hanya mengambil masa 1 jam daripada 2 jam masa keseluruhan, aku lulus! yes. sekaran akuda boleh start career sebagai wealth consultant. secara rasminya. printed license akan diperoleh sebulan akan datang.

itu je la akunak tulis. sekarang ni tengah menyemak kat umah orang. huhu. siap pakai laptop die lagik. ah, da die yang kasi. aku guna je la. okeh... next entry rasanya nak letak pic wedding la dengan update tentang teater natrah.

Tuesday, December 1, 2009

benggali?.....singh?

satu insiden kelakar berlaku beberapa saat yang lalu. ada sorg mamat penghantar gas ni panggil2 kat depan rumah aku. aku pun pergilah tengok. aku agak dia nak tanya aku ada order gas ke tak. tapi tau ape soalan die? 'BENGGALI?'.... eh, benggali ape plak die tanya ni? aku pelik la jadinya. tapi muka mamat ni masih lagi macam fikir perkataan lain. lepas tu dia tanya lagi, 'SINGH?'. eh, bukan. aku jawab. duh, aku melayu la bai. tengok muka pon tau. tak payah pikir-pikir pun da tau. huhu... aku rasa la, dia ni bukan india (which i thought at the first place). tapi dia ni bangla. haiyo. bos die ajar 2 perkataan tu je ke? ish2.....

------------------

okeh-okeh, sebenarnya aku nak buat tag dan diganggu mamat penjual gas itu. haha. kita teruskan dengan tag.


1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?.

benda? spek lorr... duit!!!!


2. Apakah benda akhir yang kamu beli dengan duit sendiri?

da lupa since skrg ni aku tidak berduit. hahaha.....


3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?

yang penting... bukan dirumah mahupun dibelakang rumah. choy penat membuat persiapan. hotel please.


4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?

bape tahun ye? 2...3...rasa macam 8 tahun kot. eh, bukan aku ni xpnh bercinta ke? duh...soalan basi.

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?

yes,aku setuju dengan khairie. aku terlalu sibuk sekarang ni menguruskan wedding. aku rasa mcm nak buka wedding agency je la. jadi weddding planner.


6. Di mana restoran akhir kamu makan malam?

aku lupakan restoran kegemaran di tepi jalan. aku anggap ni khas untuk restoran dalam mall. VIVO!

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?

komik2 gempakstarz di karnival gempakstarz last week di sg wang plaza.


8. Nama penuh anda?

tak perlu tahu la.


9. Kamu lebih senang dengan ayah atau emak?

emak la.


10. Namakan seorang yang kamu ingin jumpa dalam hidup kamu?

fazura i da jumpa, maya karin la plak....hehe.


11. Sebutkan nama 8 sahabat yang rapat dengan kamu?

kaizar dan rakan2 yang lain.malas nak menulis semuanya.

12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?

ye.....habis tu sape?orang gaji?


13. Tempat yang paling seronok yang kamu ingin pergi?

tokyo!!!!err...Hong Kong!!!!


14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.

1- kawan di matrix dulu-dulu

2- pengguna setia bas rapidKL.bagus, mesra alam.

3- berasal dari negeri penyu. tek di mana tu?

4- fashoinholic... ade ke word ni?

5- aku da x jumpa dia hampir 2 tahun. jap, setahun kot.

15. 8 perkara yang saya gilai?

1- facebook 2- kereta 3- melancong 4- london,paris 5- internet 6- ....... 7- ....... 8- .......(xde idea)

16. Pelukan atau ciuman?

muahmuah.peluk pon ok gak


17. 8 buah buku yang paling baru di baca?

aku sudah lama tak baca buku. kalau ada pun, electromagnetic theory. ada beran nak baca?


18. 8 lagu yang kamu boleh dengar berulang kali?

aku jarang dengar lagu la.bz..bz..bz


19. mari main TAG orang lain.

tak perlu lah.malas mau tag2 org lain.

Tuesday, November 24, 2009

GEMPAKSTARZ FESTIVAL

ni lah segala benda yang dibeli di Feastival Gempakstarz tu.
sebelah kiri tu barang-batang yang dibeli, sebelah kanan tu adalah hasil lucky draw

hari sabtu lepas, aku pergi ke Karnival GempakStarz di Bukit Bintang, di festival tu dapatlah berjumpa dengan ramai comic artist. serook gak. yang paling seronok mestilah sebab dapat menang lucky draw. hehehe... oh, time aku pergi sana tu sempat tengok pertandingan cosplay. menarik gak cosplay ni. kreatif peserta-peserta mereka.

yang penting, dapat jumpa Kaoru!!! siap mintak sign lagik kat workshop dorg. bukan naik pentas ok ramai2. kalau tengok kat paperbag putih tu, banyak gak koleksi signature comic artist yang aku dapatkan hasil bantuan my fren, Nizam Bachok yang juga seorang comic atrist. trimas! hahaah.....

huhuuh.... sayang Ben dah takde kat GempakStarz. aku memang kipas susah mati BEN. Ben.... whre r u? enjoy.... n see u guyz next 2 years.

Sunday, November 15, 2009

picture yang hilang

hello friends. sebenarnya aku nak cerita tentang pengalaman journey terbaru aku, Singapura. tapi ada beberapa perkara yang membuatkan aku sakit hati sekarang ni yang menyebabkan niat untuk menulis tetangguh.

seperti biasa, aku ni memang suka bergambar. tahun lepas gambar aku bercuti dengan rakan-rakan ke Singapura sebanyak 400++ daripada digicam dan 150++ daripada phonecam. tahun ni pun sama juga, bawak 2 digicam, 1 snap 200++/300++ gambar, satu lagi 90++ gambar. jadi pendek kata, emmang banyaklah gambar yang diambil di sana.

malang sekali, memory card yang menyimpan gambar yang banyak ni sekarang sudah rosak sebelum sempat aku transfer kesemua pic yang ada di dalamnya. aku hanya dapat selamatkan 101 keping gambar sahaja. sedihnya aku sekarang ni. jadi aku pergi lah ke kedai gambar untuk cuba retrieve semula gambar-gambar tersebut. malangnya kedai gambar pun tak mampu nak buat apa-apa sebab memory card tu sendiri tak boleh dibaca. huhu.....

jadi dia kasi cadangan untuk pergi semula ke kedai tempat camera ni dibeli sebab camera ni masih lagi dalam warranty. huhu, camera orang tu. takutnya aku. sedih pun ada. bercampur-baur hati aku sekarang ni. rasa tak keruan sebab aku kehilangan sejumlah gambar yang banyak.

-------------------------------

1 subjek aku fail! bengong betol.! geram aku. jadi aku terpaksa la jumpa lecturer untuk mintak luluskan subjek tu. die tak mau kasi. terpaksalah aku offer untuk buat something supaya die luluskan aku. so, die suruh aku buat assignment. huaaaa..... sekarang ni aku kesusahan. aku tak reti sujek ni. dan assignment ni sah-sah aku susah nak buat. arghhhh.... takpe, aku kena usahakan juga. demi mencapai target grad semester ni aku mesti buat apa sahaja. caiyuk2.


Monday, November 9, 2009

tamat!

jangan terkejut membaca tajuk post kali ni. sebenarnya aku tidak bermaksudkan kepada blog ini, tetapi tentang kehidupan sebagai pelajar aku sendiri.

11.30 pagi tadi secara rasminya aku telah menamatkan pengajian selama 4 tahun setengah dalam pengajian Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik (Kawalan dan Instrumentasi). segala perit jerih, semua sudah selesai. semua yang aku usahakan selama ini, akhirnya elah sampai ke penghujungnya.

YEAH!!!!!

ok, ambil mood balik. in.... out..... in..... out...... fuhhhhh. seperti yang aku janji minggu lepas, aku nak bercerita tentang percutian terbaru aku sempena hujung tahun 2009.

sebelum tu aku rasa molek kiranya aku recall semula pengalaman percutian aku pada tahun-tahun sebelum ini.

2006- Kuching, Sarawak.
2007- Dubai, UAE dan United Kingdom
2008- Singapura dan Pulau Langkawi, Kedah
2009- ?

baik, mengikut perancangan awal aku dan keluarga bercadang untuk bercuti di Kota Kinabalu, Sabah. malah banyak persiapan telah dibuat. huhu, sebenarnya tak lah terlalu banyak perkara yang perlu dibuat kerana kami hanya mengikut trip yang dianjurkan oleh staf di pejabat mama. jadi, apa yang perlu kami buat hanyalah menyediakan wang yang secukupnya untuk tiket kapal terbang, hotel + makan dan duit-duit untuk ber shopping.

malang sekali kerana apabila meeting baru-baru ni dibuat, ramai pula yang menarik diri daripada rombongan ke Sabah ni. daripada banyak keluarga, hanya tinggal 3 keluarga sahaja termasuk keluarga aku. jadi, keputusan muktamad dibuat untuk menukar destinasi ke Pantai Timur, Semenanjung Malaysia.

disebabkan destinasi tu aku dah pergi tahun lepas waktu bulan 8 (Terengganu), jadi kami sekeluarga batalkan terus trip percutian kali ni. sebagai alternatif, mama hantar adik untuk pergi ke Singapura dengan aku. jadi tahun ni aku ke Singapura lagi la jawabnya. itenary masih belum buat, tapi mungkin akan mengikut itenary tahun lepas sahaj agaknya, mudah.

mungkin orang terfikir apa yang seronok sangat di Singapura tu, sampai aku pergi berkali2. dalam masa 12 bulan ni dah 3 kali aku ke sana termasuk dengan trip yang paling baru ni. sebenarnya bagi aku mudah je, disebabkan kedudukan aku sekarang ni terlalu dekat dengan Singapura maka tak hairan lah kalau aku asyik ke sana.

pada aku, pergi ke Singapura macam aku turun ke Kuala Lumpur saja. tak terlalu jauh daripada kediaman aku. kalau aku duduk rumah, aku pergi KL. kalau aku duduk JB, aku pergi Singapura. oh, kenapa aku tak pergi JB je? bosan meh! dah biasa sangat. kan ke aku selalu cerita tentang kerja-kerja masa lapang yang aku selalu lakukan dulu. haaa.... yang tu banyak di JB. jadi tak terliur sangat la kalau nak keluar ke JB tu. hahah......

nanti aku cuba post itenary aku di blog ni. mungkin tak begitu menarik la bagi sesetengah orang. tapi kalau orang-orang yang suka sightseeing macam aku ni, itu sangat mencukupi. malah aku juga menggunakan kos yang paling minimum. pergi ke negara yang matawangnya 2.4 kali ganda matawang tempatan, tapi aku masih boleh berjimat. haaa, macam mana tu?

nanti aku kongsikan dlaam post akan datang. bye!

Friday, October 30, 2009

exam mood.....

aku masih ber fb... masih check email.... masih on ym walau sesungguhnya aku selalu meletakkan tanda bz. sorry lately i'm quite bz.

actually, i wanna share my new plan for the next vacation. but since i don't really have time to explain due to exam illness/sickness, so i think it's better if i just keep it off the book for a while. later i'll write about it (if i'm in the mood for going holiday...which currently i don't)

thus, i'll give it a rest...to my dearest blog....

highlanders
will not be updated for a while until further announcement

Monday, October 26, 2009

saya cuma tulis je

'jangan marah saya ye...saya tukang tulis je', ni la kata-kata oleh pak guard muda yang kawan aku cerita tadi....hahahaa....

kisahnya macam ni... malam pra (pasca tu lepas kn?) kemenangan liv (a.k.a kekalahan man u), kawan-kawan aku peegi tonton bola live kat port biasa di Ayub tmn u. malang sekali, pak guard utm ni suka menyaman orang sekarang ni (walaupun minggu operasi menyaman student da tamat)....

waktu dorg ni keluar utm, tiba-tiba pak guard suro dorg ke tepi. ape lagi.... saman la jawabnya sebab takde sticker utm.... bole pulak nk saman orang time study week kn? next sem x bole ke? tu yang bila kawan-kawan aku pergi ambil surat saman tu, pak guard muda tu cakap kat dorg (refer ayat pertama di atas).... takut gak ek die ni (or,mengurangkn sumpah seranah orang kepada dia)

ala, da kerja sebagai guard... memang sah-sah la kene sumpah seranah dengan orang (walaupun orang sumpah dalam hati je!)

moral of the story.... jadilah tukang sapu ke, tak la orang sumpah kita. hahaahahah.....

Thursday, October 22, 2009

ym status

i think i want to make clear of something. i's about my ym status. just for info, although i on my ym all day, but it's not that i'm sitting in front of the pc all day long. it's just my ym.

2nd.... don't really trust my status, errr i mean my ym status. i seldom update the status. so u can expect my status says that i'm still sleeping until 4 in the evening... even though i already wake up before the sunrise. i always forgot to remove my previous status. so don't really bother if the status say i'm going out jalan-jalan cari makan for the whole day, 24/7.... duh i'm not that fat to keep eating.... hahaha

3rd...... but, if i'm invisible or i'm not appear on the online list.... believe me that i'm really off9 during that time. i never (or maybe just once or two times only) put my status invisible... the rest i'll just make it visible, busy with some words like ngantuk or whatever.

4th..... please buzz me just to make sure that i'm around. i mean if i'm around since i'm unpredictable (cannot really believe my status anyway)... so buzzing is the best way to see wether i'm on9 or not. if i'm on9... i'll buzz u back. if not, u won't get any buzz.

that's it.... please make us of my ym. i'm frequently there to help and to entertain people. hahaha.....

Sunday, October 18, 2009

ketulusan hati laskar pelangi

(aku) kali ni aku nak gunakan kata ganti diri pertama. dah lama tak gunakan dalam blog ni. hehehee......

baru-baru ni ada kawan aku cakap yang aku asyik cerita pasal kereta je berbanding dengan hidup aku. hmmm..... sebenarnya, bukanlah aku sengaja cerita banyak-banyak pasal kereta je. cuma kisah kehidupan aku pun ada banyak bersangkut-paut dengan kereta. sebagai seorang pemandu 4WD yang cekap dan mantap.... (hehehehe)

aku nak cerita sebenarnya pasal kehidupan seharian aku. mungkin banyak dan tak tertulis di blog ini. sekurang-kurangnya aku harap aku mampu untuk terus bercerita.

cerita pertama aku kali ni adalah tentang kisah aku yang dalam kesakitan. bukan sakit hati (tak dapat den nak nolong nye ek?)... aku sakit tekak. sebenarnya aku dah mula sakit tekak ni sejak mula semester ni lagi. mula-mula aku demam teruk (seminggu) yang menyebabkan tekak aku pun turut rasa sakit.

tapi setelah aku makan ubat yang diberi doktor, demam dan sakit tekak pun hilang. jadi aku pun teruskanlah aktiviti seharian aku macam biasa. tapi.... 2 bulan lepas waktu aku pergi karaoke dengan kawan-kawan aku di Danga City Mall JB..... tekak aku sakit semula.

mula-mulanya aku ingat sakit ni sebab aku dah lama tak menyanyi. jadi tak hairanlah kalau tekak aku ni boleh sakit. jadi, malam tu memang spoil lah nyanyian aku. 2-3 hari lepas tu aku pergi karaoke dengan rakan-rakan debat pula. kali ni menyanyi pun masih ada terasa sakit lagi tekak aku.

jadi, aku ambil keputusan supaya tak berkaraoke la untuk sementara waktu. semalam, lepas berbulan-bulan aku tak keluar berkaraoke, aku pun diajak untuk menyanyi oleh kawan-kawan ku. malang sekali.... sewaktu aku nyanyi lagu pertama, tekak aku dah mula sakit. rasa perit je kerongkong dengan bawah dagu, leher sekali.

dan semalam juga pertama kali aku perasan yang aku dah tak boleh nyanyi lagi. padahal sebelum ni aku boleh je berkaraoke 3 jam tanpa henti (tapi gilir-gilir la...haahah). keadaan berubah, sekarang ni lagu pertama pun aku dah terasa sakit. sampai aku tulis entry ni pun.... rasa sakit tu masih ada.

aku risau. janganlah ada tonsil ke, tiroid ke..... aku memang takut penyakit-penyakit macam tu. siapa yang suka kan dirinya sakit? malah kesakitan ni menyebabkan aktiviti aku terbatas. hai, apalah nasib badan.

----------------------------------
cerita kedua. tadi aku menonton filem Laskar Pelangi. bagus ceritanya. aku malas nak tulis review sebab aku rasa cerita ni dah agak lama (bukan cerita baru lah) dan review boleh dibaca di blog orang lain.

cuma apa yang aku ingin highlight di sini adalah, Belitung (tempat pengambaran filem ni) bukanlah berada di Riau. tetapi di Province Bangka-Belitung. jangan salah sangka, hanya kerana bahasa mereka yang agak serupa dengan bahasa kita.

cerita ni bagus ditonton. lebih-lebih lagi kepada mereka-mereka yang malas belajar (heheheh....terkena plak) dan guru-guru yang dah hilang motivasi (eleh, macamlah aku tak tahu ada guru macam ni kan!) ataupun guru-guru yang memang tak suka mengajar (my cousin macam tu)

pendek kata, ada sesuatu yang boleh kita ambil iktibar daripada filem ni. selain daripada menonton filem-filem tak berfaedah tu, cubalah tonton filem ni. semoga anda dapat apa yang mereka ingin sampaikan.

*koem.... bahasa tak sama sangat lah. bahasa Riau lagi sama dengan bahasa kita.

Friday, October 16, 2009

Burger King UTM


i think most of my readers know that my enthusiasm about Burger King. yes, i like it so much and i really love the taste of it. hmmmm..... sooooo delicious.

before this, i have to travel to JB just to eat BK, since no BK here in Skudai. it's very tiring since my life in UTM is not all about enjoy (although i do it all da time,hahahaah), so.... it's kinda discourage me to eat my fav meal (BK!)

however, it's no longer the case. now i can enjoy BK any time i want.... muah. i love u BK!


*p/s- i like BK double mushroom swiss.....

Thursday, October 15, 2009

pic kereta aku dibaiki


gambar agak buruk sebab Achtung tak reti edit..... jadi ni je la yang boleh ditunjukkan.

last week Achtung tukar tayar kereta sebab tayar lama dah botak, malah hanya botak di bahagian dalam sahaja. jadi cara terbaik = tukar tayar baru. 4 biji sekaligus... kopek duit Achtung bulan ni. heheh......

so that, call la my dad dan mintak duit tukar tayar. tapi nak tukar tayar bukanlah semudah yang disangkakan.... banyak yang perlu di adjust so that tayar baru tu tak lagi makan dalam.

foreman tu adjuct cam shaft la, adjust itu ini... buat balancing n alignment.... finally ok. tadaaaaaa..... sekarang tayar dah tak makan dalam.... hehehe.... seronok je tengok kan kereta sekarang ni.

ada terasa macam nak cat bahagian depan keta kat bumper ngn spoiler keta. sebab cat dah merekah dan terkopek kat situ.

but since Achtung pun takde duit nak buat semua tu, ah.... lupakan saje. hehehe.... nanti kalau ada duit, kita tinted dulu cermin. tambah speaker dengan tukar radio (nak usb port skali), finally barulah cat kereta. hahaahah...... cat tu bukan boleh nampak dari dalam pun.

jadi, tak la beria-ia sangat nak buat. huhu!....

Sunday, October 4, 2009

tayar kereta ditoreh LAGI!

hahaah... suspen je title kali ni.

sebenarnya tayar yang ditoreh tu bukan tayar kereta Achtung pun. tapi tayar kereta junior debat Achtung, Ida. kereta baru seh. plat PJ* ****. baru kuar time raya baru ni. nasib baik plastik dah bukak. heheehe.....

kisahnya panjang. dipendekkan cerita. kami makan di Sayam, Stulang Laut JB. time balik daripada makan tu, Ida kata tayar macam gelong (whatever u call it, but it's deflected).... so aku suruh la berhenti di Shell yang paling dekat.

samapi je kat Shell tu kitorang turun kereta nak check tayar. rupanya tayar kat bahagian belakang driver tu pancit. jadi depa ni cuak la (ahaha... masing-masing tak reti tukar tayar la katakan!)

so, Super Achtung pun dengan sepantas kilat sambar-menyambar dari langit ke-7 terus offer nak tukarkan tayar (i know how to change tyre).... tanya ida ada tak tyre spare.... die kata takde. OMG (big OMG ye!)... matilah kalau takde spare tyre.... tapi confident gak check kat hood die. finally jumpa sebab keta die ni compact, Naza Sutera/Suria (aka kia picanto tu)... so kene punggah sampai ke bawah la.....

tapi kn... tayar spare tu kecik ya hazab!!!! Achtung terkejut, kawan-kawan lain pun sama.... nak gelak pun ada gak. tapi takpe la. as long as boleh gerak kan. Achtung suruh ridwan pergi pam dulu tayar spare tu. suruh Fakhrul check tayar yang pancit, takut ada paku. know what? paku takde, tapi kesan torehan ada.... cilakak punya orang. pegi cucuk paku lagi ok tau, sebab boleh tampal. ni dah sah-sah kena tukar tayar baru!

jadi, mulalah operasi menukar tayar, dengan arahan Super Achtung. I tunjuk cara dan buat pada mulanya, tapi diorang offer nak buat, just tunjukkan je. jadi Achtung pun ajarlah macam mana nak tukar tayar tu, mula dengan jek kereta, tunjuk tempat jek kereta..... bukak nat tayar.... oppps, nat tayar tak boleh dibuka. saiz soket tak sama dengan nat. Achtung dah cuak!

tiba-tiba Dayah kata, tayar tu ada cover tayar. die suruh bukak dulu cover tu. oh, habis gelak la semua orang, sebab kitorang try bukak nat tu kat atas cover... memang la tak boleh. manalah Achtung nak tau. kereta Achtung pakai sport rim yang sebatu dah nampak berkilat... heehehehe..... tapi memang tak pernah taulah pasal cover tayar ni.

so, yang lain-lain tu basically kawan-kawan yang buat. tapi takla kitrang ni kejam suruh perempuan 2 orang tu (Ida n Dayah) tukar tayar.... cuma ajar dorang la macam mana nak tukar tayar. in case of emergency. at least tau. Dayah macam banyak tau gak pasal tukar tayar/pasal kereta... at least tak la macam mati kutu sanat minah ni.... hehehehe

lepas tu, Achtung yang drive balik ke UTM. sebab Ida tak berani. susahnya sebab tayar spare ni tak boleh bawak keta laju,,,,, so kena hati-hati. Achtung pulak memang sah-sah mengikut arahan papan tanda... kalau 80km/jam... laju tu lah Achtung bawak.... tapi, Alhamdulillah semuanya ok je.

-------------------------------------

balik-balik tu pergi makan lagi. kat rumah mak angkat kawan. ada open house, cuma kami dah terlewat, jadi minum-minum je. ah tak kisahlah. sebab dah kenyang pun tadi.... heheeheh......

*p/s- Achtung pesan kat Ida suruh beli jek pam. senang nak operate... sebab girls tak larat nak jek kereta.... Achtung pulak tak reti keluarkan tyre spare kereta sendiri... sebab 4WD ni ada kunci2 bagai la nak keluarkan tyre spare... leceh. dengan cover sport rim...yang kene bukak guna Allen-key...baru boleh guna soket. hah... amat leceh.

Friday, October 2, 2009

celaka kau facebook!!!!

aku da tak tahan lagi ni! apsal pulak account FB aku unavailable. memang hangin satu badan la gamaknya.

dahla ada kumpulan sial pulak kat bawah blok ni memekak hon2 bagai.... woi tak bertamadun ke? dok dalam hutan la kalau nak memekak macam tu.

geram2......!!!!!!

Thursday, October 1, 2009

earthquake di sumatera

petang semalam Achtung tengah ber facebook bagai.... malah sedang ber ym dengan kawan di Oxford (Zul), tiba Achtung terasa kerusi yang Achtung duduk tu bergegar (shaking)..... terus rasa cuak. ingatkan Achtung sakit ke, not feeling well, demam (yelah,sekarang kan musim H1N1). lepas tu terasa macam balasan tuhan pulak, sebab Achtung bergosip bagai dengan Zul time tu.

tros type kat ym beritahu Zul pasal i feel shaky tu. pastu Achtung terus berdiri. lantai still rasa bergegar. berjalan macam terhuyung-hayang jadinya. ni memang dah sah-sah sakit la kalau bukan sebab bangunan nak runtuh. jadi Achtung pun pergi ke pintu, pegang dinding. guess what? dinding pun shaky lagi ok!!!

ni lagi la rasa cuak giler babas. memang dalam hati rasa bangunan dah nak runtuh time tu dah. so ada terfikir nak lari ke bawah (bilik Achtung di tingkat 5). tapi terasa macam over la pulak. cuma kalu betul-betul runtuh memang nasib tak baik la semalam tu. lepas tu risau pulak, takut runtuh time tengah syok-syok tidur malam ke kn? macam-macam la yang Achtung terfikir time tu.

lepas tu terus Achtung pergi kt pc, update fb status. tulis pasal my block goyang macam nak runtuh. then, maklan (my ex-school mate) komen status tu. dia kata kat Kl pun ada gegar. so, it's not only my block that shaking, it's earthquake. dia terkejut jugak sebab sini kat Jb pun terasa ada gegaran.

lepas tu terus kecoh kat status fb. semua orang update status. semalam je untuk earthquake tu, Achtung dapat 150 notification. dalam masa yang begitu pendek. cuma yang seronoknya, dapat berchat ngn my secret admire. huhuhuhu....... tak kisah la dia dah berpunya pun. ah, dunia bagai disuluh sinaran syurga!

tiba-tiba teringat family kat Kl. terus call my mom, dia kata kat rumah takde terasa apa-apa pun. lepas tu my sis call, dia cakap kat sekolah dia mengajar siap buat evacuation lagi. takut bangunan runtuh. fuhhh.... takut.

mungkin hasil daripada gempa bumi ni kita boleh teruskan tarian dan cacian? siapa tahu apa akan terjadi esok hari kn? fikir fikirkan.

salam-

Achtung


*p/s- oh septembar dah berlalu. bye-bye my sweet september. see you next year. i'll miss every september because it my family birthday.my sis,my dad, me and my mom.... all in september.... except my younger bro, he's may.

Tuesday, September 29, 2009

aidilfitri 2009


i like this picture....

more pictures of me during Hari Raya Aidilfitri 2009 are here:
from cliff facebook, here and here.

thanks guys. i haven't had a great aidilfitri for the past few years. and this aidilfitri is the best ever i had. hanging out with friends, throwing out open house, going to the other open houses, meet new people, meet secret admire.... hahahaha. after all, i'm enjoying this hari raya celebration. kudos to Kaizar, Boboy and Abg Z.

-------------------------------------

hmmm..... macam biasa, walaupun kita ni dalam kesenangan atau dalam kegembiraan namun kisah-kisah duka tetap ada untuk menemani hidup kita.

pada hari raya ke-4, Achtung dengan keluarga pergi beraya ke kampung di Perak (setelah 12 tahun tidak beraya di sana..... family matters). sambil tu pergi juga beraya ke rumah bakal suami kakak Achtung dan rumah saudara di Parit Buntar, Perak.

dalam perjalanan pulang semula ke kampung Sungai Besar, Selangor. Achtung terlanggar sesuatu yang hampir menyebabkan kereta yang dipandu terbabas. malah, benda tersebut juga dilanggar oleh banyak lagi kereta, nasib menyebelahi kami kerana tidak ada satu pun kereta yang terbabas.

Achtung tak tahu kalau benda yang dilanggar itu adalah motorsikal atau orang (tapi macam bukan benda hidup), atau tayar lori. yang pastinya benda tu menyebabkan kangaroo bar kereta Achtung pecah (wooo....mesti keras benda tu). 
ni pecah kat bahagian depan

ni pulak pecah di bahagian belakang

ni sebelah kanan kereta (tak pecah)
ni pun tak pecah (kanan kereta juga)

999km.... jauh perjalanan, luas pemandangan

Thursday, September 17, 2009

hepi bday to me!!!!!

emmmm...... i don't really like to grow up = getting older. but i like to celebrate my birthday. even there's no cake, no candles, no such part..... at least i'm wishing my own birthday and i can wish something for myself.... nk wish ape ye bday kali ni?

let me think first. if i want a walkman, i already got one a few weeks ago. if i want a holiday, i'll get it on 3rd hari raya. going to penang for a day. emmmm, so what else do i really want? i want a ps3? i'm not working yet, so it just a mere fantasy.

hmmmm....... i want a new shoes la this time. my shoes now already 2 years and i bought for 29 pound. so i should get a new one for me. and a pair of jeans. i haven't bought any jeans lately. heheheeh.....(berangan berjmat cermat la ni)

btw, it's my birthday. and i'm no longer a 22 y o boy. i'm now 23. (muka still nampak muda la yang pentingnya....haahahah). i wanna go home!!!!!

Monday, September 14, 2009

thanks to HIM

semalam aku ada tulis entry baru. malah perenggan pertama entry tu masih lagi ada tersimpan dalam senarai entry yang belum di-post lagi. jadi, apa kaitan dengan entry semalam pula?semalam entry aku terpadam kerana internet teputus ketika aku post entry tu dan lebih tepat jika aku katakan line dah terputus sejak awal aku menulis kerana dalam archieve entry aku hanya ada perenggan pertama sahaja.

kandungan entry tu bercerita kisah aku bergosip dengan seorang kawan. malah dalam gosip tu ada banyak andaian nakal (tapi andaian ni semuanya berdasarkan kisah lampau yang pernah terjadi). selain tu, ada beberapa orang yang telah di-mention dalam entry ni.

dalam entry tu ada tulis bagaimana kawan yang mengadu pada aku tu dapat tahu tentang kawan lain ni. untuk merungkai perbuatan kawan lain itu, aku mengeluarkan segala teori sebab dan akibat. malah aku juga ada melabel kawan lain itu dengan perkataan yang tidak baik (menjengkelkan). aku tahu niat aku menulis adalah supaya pembaca/ kawan-kawan aku dapat berhati-hati dan mengambil iktibar apabila membaca entry itu.

yelah, kadang-kadang orang-orang disekeliling kita ni ada banyak ragam. banyak udang disebalik batu. jadi kita perlu berhati-hati dalam berkawan. cuma..... mungkin entry itu akan menghasut orang lain untuk membenci kawan tadi (1), memberi tanggapan negatif kepada orang-orang yang bersikap sebegitu (2), dan melabel orang (3)......

(note: i don't label people)

mungkin Tuhan mahu pelihara aku daripada menjadi punca salah faham orang atau untuk menghalang aku daripada menghasut orang (walaupun tidak disengajakan). aku juga berasa bersyukur walaupun pada mulanya agak kecewa kerana entry tu terpadam.

selepas tu, aku terbaca satu artikel ni. tentang bagaimana persatuan pelajar perubatan Malaysia di Indonesia yang sudi membantu mangsa bencana alam di sana. so, feel free to read this. hati aku jadi sebak bila membaca artikel ni. anda pula bagaiman?

>>>>>>>>>

dipetik dari Utusan Malaysia 13 sept 2009

PADA 2 September Jakarta dan Jawa Barat dilanda gempa yang kuat iaitu 7.3 skala richter yang menyebabkan ribuan rumah, bangunan pejabat dan pusat membeli-belah rosak.

Setakat ini juga lebih 70 nyawa terkorban, manakala lebih 20 orang lagi masih tertimbus akibat tanah runtuh berikutan kejadian gempa tersebut.

Selepas kejadian gempa itu penulis diberitahu oleh Penasihat Pendidikan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Dr. Junaidi Abu Bakar terdapat sekumpulan pelajar perubatan Malaysia di Jakarta dan Bandung dengan kerjasama Kelab UMNO Luar Negara mahu menyampaikan bantuan kepada mangsa bencana tersebut.
Bagi melihat sendiri persiapan yang dibuat oleh kumpulan pelajar berkenaan penulis turut mengikut mereka membeli barang-barang yang mahu disumbangkan iaitu selimut dan makanan.

Seawal pukul 9 pagi kumpulan berkenaan telah ke Pasar Tanah Abang di Jakarta bagi membeli selimut untuk diberikan kepada mangsa gempa yang kini tinggal sementara di khemah-khemah.

Menyindir

Ketika kumpulan pelajar Malaysia itu memilih selimut yang sesuai, penulis terdengar seorang pekerja di pasar berkenaan menyindir pelajar berkenaan dengan berkata, ‘‘Manohara membeli- belah,” kata seorang lelaki sambil menghirup kopi yang baru dibelinya tanpa rasa segan silu atau menghormati umat Islam lain yang berpuasa di bulan Ramadan.

Kata sindiran itu merujuk kepada kes rakyat Indonesia, Manohara yang dikatakan didera oleh suaminya yang merupakan putera sultan di Malaysia. Berikutan kes itu Manohara kini menjadi pelakon utama drama bersiri yang berjudul ‘Manohara’.

Selepas itu lelaki yang sama mengunggap kata-kata sindiran lagi, ‘‘Malaysia yang curi tarian Pendet.” Sebagai merujuk tuduhan kerajaan Indonesia terhadap Malaysia menggunakan tarian berasal dari Bali untuk promosi pelancongan.

Walaupun kesilapan itu dilakukan oleh syarikat swasta yang tidak mempunyai kaitan dengan Malaysia, tetapi mereka lebih memilih untuk berdusta dan mendengar kata-kata pendusta.

Tunjuk perasaan

Oleh kerana kata pendusta rakyat Indonesia mulai beremosi mengadakan tunjuk perasaan dan membakar bendera Malaysia.

Bagaimanapun kata sindiran itu tidak diperdulikan oleh kumpulan pelajar Malaysia yang sudah cukup masak dengan ‘tabiat’ rakyat Indonesia.

Lelaki berkenaan bagaimanapun tidak berpuas hati setelah kata-kata sindirannya tidak dipedulikan dan dia mencuit bahu penulis, tetapi penulis juga tidak melayannya.

Akhirnya demi meluahkan rasa tidak puas hatinya lelaki itu bertanyakan penulis, ‘‘Bapak, selimut ini mahu dijual semula di Malaysia ya pak?” soalnya.

Namun alangkah terkejut dan malu lelaki berkenaan apabila penulis memberitahu selimut itu akan diberi kepada mangsa gempa di Bandung Selatan dan dia terus terdiam.

Mungkin dia tidak menyangka bahawa walaupun pelbagai tuduhan dilemparkan kepada Malaysia, rakyat Malaysia tetap bersimpati dengan rakyat negara berkenaan apabila ditimpa bencana.

Terfikir juga penulis tenaga, masa serta wang yang digunakan oleh pemuda dan pemudi Indonesia untuk mengadakan demonstrasi anti Malaysia lebih baik digunakan bagi membantu rakyat sendiri yang menderita ditimpa bencana.

Selepas mengharungi perjalanan hampir lima jam akhir kumpulan 35 pelajar perubatan itu tiba di lokasi gempa iaitu Pangalengan sebuah kampung yang terletak di kawan pergunungan.

Pengalengan merupakan kawasan penanaman sayur terbesar di Bandung dan majoriti penduduknya adalah petani.

Kumpulan berkenaan tiba tepat waktu untuk berbuka puasa dan cuaca di kawasan berkenaan memang cukup sejuk. Sebagai perbandingan lebih dingin daripada Cameron Highland atau Bukit Fraser, mahupun Genting Highland.

Oleh kerana cuaca yang sudah gelap, hanya majlis berbuka puasa yang disertai 500 mangsa gempa sahaja dapat diadakan. Pada keesokan harinya barulah pakaian, selimut, minuman dan makanan untuk bantuan mangsa gempa.

Seorang pemimpin masyarakat kawasan berkenaan yang dikenali sebagai Zainal ketika ditemubual oleh penulis benar-benar terharu dengan bantuan yang diberikan dan rasa simpati yang ditunjukkan oleh rakyat Malaysia.

Memang tidak penulis sangka sumbangan yang tidak seberapa itu rupa-rupanya cukup berharga bagi mereka yang sedang dilanda musibah. Mata Zainal mulai merah dan air mata mengalir tanpa dapat dibendung kerana tidak dapat menahan rasa terharunya.

Mungkin pepatah Melayu, ‘Hidup ibarat putaran roda, kadangkala kita di atas, kadangkala kita di bawah, kadangkala kita memberi dan kadangkala kita meminta’ adalah gambaran yang paling tepat menceritakan pengalaman yang dilalui penulis dan kumpulan pelajar berkenaan.

-------------------------------

Monday, September 7, 2009

parcel dan pos

tadi my bro and my sis anta barang-barang yang my dad pesan. dorang pos guna air mail  siap dengan poslaju.... maka, segala caj dan bayaran yang perlu dibuat adalah RM265... omg. mahal seh. abis duit semua guna untuk pos je.

disebabkan duit dah habis untuk pos barang kat my dad, so dorang da xde duit nak pos cable sony walkman aku. uwaaaa...... terpaksalah aku berpuasa daripada menggunakan walkman this week. sebab, tak boleh cas bateri. cable tertinggal kat rumah waktu balik minggu lepas. nampaknya kena tunggu sampaiminggu depan la waktu balik raya baru boleh cas bateri ni. ataupun..... pinjam. masalahnya, sape yang ada cable sebegitu rupa? susah jugak kalu cable yang tak universal ni.

Sony Walkman NWZ-E435F

ni yang membuatkan aku untuk melupakan hasrat untuk berangan-angan nak upgrade handphone kepada samsung. maunya terlupa bawak charger kan?

Samsung Jet S8003


Sunday, September 6, 2009

Akulah Kekasihmu

” Akulah Kekasih Mu “
Francessca Peters

Di Pertemuan Semusim Yang Lalu
Harumnya Suasana
Kehadiranmu Sewangi Haruman
Menyegarkan Perasaan
 
Tanpa ku Menduga
Bagaikan Lautan Menghempas
Menghanyutkan Daku
Terlontar Jauh Dari Sisimu
 
Mengapa Mesti Terpisah
Sedangkan aku Sabar Dalam Kesetiaan
Biarkan Wajah Rinduku Terdampar Sepi
Menunggu Berakhirnya Nafas Ini
 
Sejenak itu aku Menyedari
Betapa Sayangnya Aku
Andainya Dikau Menyesali Diri
Pulanglah Kerna Akulah Kekasihmu

---------------------------------------------
sometimes lyrics do a better job in expressing our feelings. i'm a bit down. i may look cheerful, playful, enjoying my life, etc.... but i'm still a normal human being. i wanna cry. i'm not a superman (superman cannot cry meh? BS that song) is crying oppose to the symbol of being a man? no, i don't think so. everyone regardless his gender, race, skin colour, religion..... any of us has right to cry. no one can deny. hmmmm...... aku nak ke pulau.

Wednesday, September 2, 2009

merdekalah kita hendaknya

santapan berbuka di Tebrau City

selamat hari merdeka kepada semua rakyat Malaysia. hahaha, lambat wish daaa. baru balik dari rumah, jadi baru ni dapat online dan update blog. hujung minggu lepas aku pulang ke rumah untuk bercuti-cuti di rumah

depan Jusco AU2, lepas makan Korean BBQ

my new Sony walkman

tempat tidur aku dalam train KL-JB

-------------------------------------------

tadi aku pergi ke bazaar ramadhan. terjumpa dengan junior. diorang tanya aku sambung master ke? eh, muka ni nak sambung master ke? layak ke? kalau layak pun, aku ni hanya akan sambung untuk bersuka-ria je... utm tempat buat master dengan bersuka-ria ke? jauh panggang dari api..... hahaahah....... aku sambung belajar 1 semester sahaja.

Thursday, August 27, 2009

itu setan,jin atau bunian?

kepada yang dah selalu dengar cerita-cerita aku sebelum ni (bukan di blog), mungkin pernah dengar aku cerita kisah aku diganggu di kolej lama dulu. kisah 2 tahun lepas terjadi lagi tahun ni!!!

aku rasa susah nak percaya. tapi ni dah kali kedua terjadi gangguan di bulan Ramadhan. seingat aku tentang apa yang dipelajari waktu sekolah dulu, syaitan dan iblis dibelenggu (diikat) waktu bulan Ramadhan. jadi apa sebenarnya makhluk yang ganggu aku 2 malam lepas dan 2 tahun lepas tu?

aku agak bingung. dulu aku tak percaya sebab masa aku diganggu tu adalah subuh pertama di bulan Ramadhan. mana mungkin aku diganggu hantu setan semua sebab mereka dah diikat. tapi aku masih belum boleh lupa bagaimana makhluk berbentuk kucing di belakang aku melompat ke depan ku yang masih baring separuh tidur.... malah imej yang aku perasan di depan aku bukanlah kucing, tapi seekor monyet (dan seangkatan dengannya)..... apa lagi, terus melompat la aku. (note: lampu study aku masih di on waktu tu)

itu 2 tahun lepas. tahun ni pula, seorang manusia naik ke katil aku (melangkah aku yang masih baring) dan baring di kanan ku. 'manusia' tu berbaju melayu dan sedikit menghempap kanan badan ku. aku apa lagi, melompat la....

kisah bulan Ramadhan aku memang agak pelik... tu belum lagi aku cerita macam mana aku mengalami 3 gangguan berturut-turut dalam 1 malam (duration kurang daripada 20 minit aku balik dari bilik kawan aku, dalam 0125-0140)

Tuesday, August 25, 2009

mujur aku sedang berpuasa

kalau tak.... aku dh mencarut-marut, memaki-hamun dan menyumpah-seranah la gamaknya.....

(control ayat ni)..... aku geram, cimbclick tak boleh login. bila aku check kat facebook, baru tau yang hari ni dorg dapat gaji (orang-orang bekerja). malah ada yang mention kat status lagi pasal benda ni. mungkin sekarang dah ok si encik cimbclick tu, aku check kejap lagi (tulis dengan nada sederhana)

aku sebenarnya curious la dengan cimbclick ni. selamat ke? setakat ni aku masih lagi hijau dalam penggunaan cimbclick ni. tak pandai pun nak guna. register pun baru minggu lepas. waktu konvo, sebab keluarkan duit kat SUB dan terus daftar cimbclick. mungkin kalau ada masa nanti aku boleh explore penggunaan cimbclick ni.

p/s- sebelum ni aku guna maybank2u je.... haha, gatal nak tambah cimbclik pulak.

Monday, August 24, 2009

blogger boy?berangan....

just watch a few episode on Blogger Boy (internet streaming). so far, in this few episode I still don't find any relationship within the main character (budi) and blogging world. not at all. i know he write something about his feeling on his laptop, but that doesn't mean that he's blogging. i feel that he's just doing his journal (macam zaman skola2 dulu) instead of blogging. even in the story, they use comic figure as his journal.... is a comic = blogging? maybe yes, maybe not.... the most important thing is that blog we post it online so that people can read it, not only to ourself.

just my 2cents....

but, the graphic comic looks like kouru's, i think it's her....

p/s- maybe production nak guna nama blog sebab skrg most teenagers pon demam blog. at least org=orang macam aku ni..... hahaha.....

Sunday, August 16, 2009

H1N1

Salam.Kalau menghadapi simptom selesema, batuk, demam, sukar bernafas, pening kepala, sakit tekak mgkn anda H1N1.Minum air susu & buah. Mkn makanan yg dbuat drpd buah krn pihak kami telah menjalankn kajian bhw minuman segar mampu membersihkan atom2 H1N1.Tlong forward kpd rakan2 utk kesihatan bersama.-HOSPIAL SULTAN AMINAH JOHOR. Bersama mendoakan kesejahteraan ummah.. Amin

*credit to my friend Maimanah for forwarding this messege to me and all our friends. hope those who read this post can continue fwd to other friend.

Wednesday, August 12, 2009

kenapa namanya tag?

ni tag daripada Marcos. jawab je la..

the tag rules: 


sila bayangkan anda sedang membuat buku biodata/biografi rakan anda semasa anda berumur 12 tahun. lalu jawab soalan2 di bawah ini oke. mudah kan? jadi sila la jawab.

Nama : 
mohd hafidzuddin bin salim (haha...kecik2 dulu sebenarnya aku tak reti sangat eja nama sendiri...tapi ni da 12thn so kene hafal sebab nak UPSR)


Nama Pangilan : 
kalau nak panggil hafidzuddin pon bole, tapi kalo rasa lidah tu tergeliat, boleh panggil achtung... tapi kalo nak mudah, panggil jon sudah... oh, eddy pon mudah gak nak panggil

Tarikh lahir : 
tarikh yang mudah diingati sebab tarikh lahir aku lewat 12 hari dari kakak aku, lewat 3 hari dari tarikh ayah aku dan cepat 11 hari dari mak aku... aku lahir pada 17 septembar. kakak aku lahir 5 september, ayah aku 14 september dan mak aku 28 september. in case kalo aku lupa.... (oh my younger brother is the only person in my family yg bukan lahir bulan september, die may)

Tempat lahir : 
kat rumah la. doktor, bidan, nurse sume datang umah. time tu GH (HKL) penuh.... (ramai pulak yang  lahir september ye sampai hospital penuh,heheeh)

Status : 
bujang.... er,belum berkahwin. tunang pon belum juga, calon pon belum ada.... ada yg berminat? hahaha....

Hobi :
membaca.... aku memang suka baca la. buku ke, blog ke, internet.... anything yg aku rasa menarik. even wikipedia adalah salah satu web yg selalu aku layari untuk membaca tentang amsterdam yang dikelilingi dengan tembok2 untuk menghalang banjir kerana kedudukan tempatnya yg lebih rendah dari paras laut..... informasi tu.

Makanan kegemaran : 
nasi lemakkkk.... (takla fav pon).... rendang daging sekali. fast food (MC D, BK etc)

Minuman kegemaran : 
milo ais.... fav tu. teh ais kat payung. fresh orange. vanilla coke kalau tengok wayang... hot chocolate, belgian chocolate

Cita- cita : 

oh ni aku suka.... aku penah nak jadi ustaz. nak jadi penyanyi, nak jadi reporter, nak jadi akauntan.... tu je kot.

tapi yg aku tak pernah menjadi cita-cita aku waktu kecik >>>>> jadi cikgu, jadi polis, askar, doktor, engineer, atlet....


Pengalaman buruk : 
dimaki dan dimarahi.... i hate that.

Pengalaman manis : 
journey across continent... hahaha, terbang di awan biru la. ape lagi kan. oh, kencing kat london... bapak aku suro g kencing sebab die kata nanti bole cite kat orang yang aku da kencing kat england. hehehe.....

Perkara yang disukai : 
makanan yang sedap-sedap, buku yang best-best, cerita-cerita yang menarik, train yang tak rosak, duit yang banyak, shopping dengan seronoknya, berjalan-jalan suka-suka hati aku..... hmmm, bercuti suka-suka hati aku. bangun pukul berapa yang aku suka. roommate takde kat bilik. pijak pasir pantai, hirup udara segar (KL tak segar ok udaranya)... memandu tanpa traffic jam.

Perkara yang tak disukai : 
roommate aku cakap sorang-sorang... omg, tampoi dekat je. ada rasa nak masuk hospital bahagia ke?tak pon aku yang masuk hospital tu....

Kawan yang diminati :
dah kahwin dengan orang lain.... hahaha. tak perlu ulas panjang-panjang.

Adakah anda berpuas hati dengan apa yang anda ada? :
puas la sangat..... please get rid of my roommate 1st. oh, hidup ni masih panjang, banyak lagi yg perlu dicapai. duit simpanan pon ada ciput je. hutang aku lagi banyak sekarang ni. pasal bercuti pon sama gak, aku masih belum ke kelantan dan sabah... konon-kononnya nak pegi sabah new year nanti. tapi macam takde berita apa-apa pon.

Harapan : 
ni kena bukak buku yang aku tulis notes, banyak harapan aku da tulis. btw, make it short.... aku nak hidup senang di masa hadapan.... aku cadang nak pergi menunaikan umrah  selepas 3 tahun bekerja.... kalau ada rezeki sampailah aku ke tanah suci. simpanan tabung haji pon belum start.

last sekali aku tag:
nama-nama masih seperti biasa.... kaizar, khalif, budakmengamuk.... dan sape2 yang baca entry ni dan rasa macam nak buat. silakan. aku malas nak paksa.

Monday, August 10, 2009

post bergambar

sebelum menikmati panorama gambar-gambar tu, aku nak ucapkan tahniah kepada diri sendiri sebab dah update rupa blog ini. make up sudah ditukar warna, kali ni nampak lebih gothic lagi (ahaks!).... dan jumlah post hanya 3 berbanding dulu 10, untuk memudahkan page loading dan mengurangkan sumpah seranah orang kalau lambat loading...hehe. well,well.... happy new look Highlanders. caiyuk-caiyuk, aja-aja fighting, gambate......

oh, sebut tentang Higlanders aku teringat kenapa aku namakan blog ini dengan nama itu. jawapan mudah dan pasti, aku suka Scotland dan aku nak pergi lagi ke sana (kalau ada rezeki lagi).... go,go highlanders. hahaah...... setahu aku yang tak pernah baca sejarah United Kingdom ni (eh, dorang ada simpan sejarah melayu kan kat library die?), higlanders ni adalah pahlawan scotland yang mempertahankan negara mereka daripada dijajah oleh orang-orang England dalam perang antara Scottish-English.

cerita yang lebih boleh dipercayai boleh dibaca di sini.

make up baru, cerita pun barulah. okeh, selamat membaca dan selamat menjaga kesihatan (takut wooo H1N1)

DSCN3570

me, my dad and James Watt

IMG_0645

united we concuer

IMG_0666

di Cairngorm Mountain, Scottish Highland

IMG_0699

ya, melayu Glasgow

*p/s- roommate ku balik rumah kot. da 3 hari aku single-mingle ni... yeah, seronok!!!!!

----------------------------

updated

ni baru terbaca.... nak gelak pon ada, kesian pon ada. hmmm, mungkin tempatnya tak sesuai kot atau satu peringatan dari langit? siapa tahu kan? klik di sini.

Sunday, August 9, 2009

G.I.JOE to G.I.JON

tadi aku tonton wayang dengan Anip, Fahmie dengan Syafiq. cerita G. I. Joe The Rise of Cobra. kalau nak diikutkan cerita ni antara top movie dalam must watch aku untuk tahun ni. semua gara-gara trailer yang melampau-lampau setiap kali aku pergi tonton wayang. jadi teruja la nak tengok macam mana dorang ni boleh tumbangkan Eiffel Tower tu kan.

hasilnya? movie agak over rated. mungkin aku yang meletakkan high expectation. tapi aku pasti orang lain pun sama juga sebab dah tengok trailer yang melampau-lampau hebat. kira pendek kata, movie ni macam Twilight dulu la, indah khabar dari rupa. trailer je yang action hebat tahap dewa, rupanya cerita cinta je panjang (tapi aku suka gak,oh G I Joe bukan cerita cinta)....hmmm, movie ni pon aku suka. cuma sedikit kecewa sebab CGI yang digunakan sangatlah tahap negara membangun nak buat. kalau Cicakman tu, aku boleh maafkan la kalau CGI tahap biasa-biasa. sebab kos dorang terhad. movie ni kosnya tak kan la setakat 2-3mil (dan tak mungkin dalam RM).

overall, ok la movie ni. kalau nak tau lebih lanjut, pegi tgk kat wayang... kalau malas, baca je review atau nak lagi best, baca spoiler. hahaha..... oh, ni ada official website die (NOTE: tak payah bukak kalau internet lembap/tak laju/tak hebat.... byk video/multimedia/benda-benda yang menyebabkan laman ni berat untuk loading). klik kat >>>>>>>sini

oh, ni ada ole-ole sikit dari wayang tadi.... hehehe

gi-joe-the-rise-of-cobra-6-1024

gi-joe-the-rise-of-cobra-4-1024

Channing_Tatum_in_G.I._Joe _Rise_of_the_Cobra_Wallpaper_2_1024

tengok pic tu.... rasa macam nak join plak G I Joe ni....

DSC00514

with face mask

DSC00510

siap ada boot, visor dengan high pressure senapang (pe ek dlm english?)

amacam? ada bakat tak?

*p/s- si orang jahat tu orang Scotland, tapi cara die cakap macam orang Ukraine.

Tuesday, August 4, 2009

wrong translation

haiyo....i've just checked the TNB web for job application. just to check things out, so i clicked at the words vacancies and know what i manage to see? their translation for vacancy annoucement is is wrong. totally out.

this is what i see and what they do.>>>>

Job Notices

There are Job Notices available at the moment.

Tiada Job Notice wujud pada masa ini.

hmmm...... typo error?

Sunday, August 2, 2009

AKU GERAM!!!!

nak dijadikan cerita (jadi penglipur lara jap)

malam tadi aku tak boleh tidur nyenyak
sebab roomate aku stay up
bagussss...... teruskan usaha anda
malangnya, niat murni stay up itu
bukanlah untuk membaca buku
ataupun study ke..... apatah lagi nak bersolat hajat di malam2 hari
dah tu ape yg die buat malam2 buta tu?
.............................tgk anime, baca manga (duh!)

omg...... please la encik otaku
siang2 bacam mende2 tu tak boleh ke?
aku ni dahla memang susah nak tidur kalau pasang lampu
especially kalau pasang lampu tu
untuk aktiviti tak berfaedah ni
aku gerammm!!!!!
noktah pertama.

aku geram lagi......
pagi2 aku da tak boleh tidur semula lepas solat subuh
sebab.... encik otaku tu sambung baca manga
so.... aku pon bukak la pc n tgk movie
but u know what happen?
i smell something smelly... stink
aku tau baju die tak basuh2 lagi
dan berganti 2 baju yang sama selama seminggu ni
oh please encik otaku.....
walaupun ko gantung baju tu.....
it still smell bad.... yucks!!!!

arghhhh...... ape la malangnya pagi2
dah terbau busuk....
tu belum lagi aku describe tentang die bercakap sorang2....
yang tu lagi la buat aku rasa tertekan macam nak tampar je die
batuk2 tak henti2 macam orang batuk kering....
tak makan ubat pulak tu
siap ko kalau aku kena H1N1.....

hah....lepas segala geram aku
kali ni aku nekad
next week nak cari bilik baru
tak kisah la kena bayar denda ke
yang penting.............
hidup aku tak sengsara macam ni

Sunday, July 26, 2009

belasungkawa

takziah buat keluarga Yasmin Ahmad. Al-Fatihah buat arwah, semoga dicucuri rahmat.

Saturday, July 25, 2009

i'm quite dissappointed

i'm a die hard fan of harry potter. no matter what people complain about the books, the movies, etc.... i will always think positively....

but not now. y they show the story of ron's love and love potion too much. i mean almost half of the story is just about them. it's quite ridiculus. i know that this HBP is not that interesting because me myself did not read this book on every single word and every siongle page as what i have done on the other HP books.

HBP still have a lot of good story, most important thing is the one that they forgot (or they purposely exclude that part) to show which is the battle at hogwart. it's the climax. it's like, the hogwarts teacher just lay back and watch dumbledore being murdered by the death eater. no fight back at all!!! no it shouldn't be like that. they fight back. even bill weasley (ron's older brother) was bite by the warewolf (1 of the death eater is a warewolf like remus lupin).

i'm still dissappointed.

Thursday, July 23, 2009

3 things in my life

Fun and knowledge. Create a new note, copy and paste this message, delete my answers and type in yours. Then tag a few good friends and family INCLUDING the person who tagged you. The theory is that you will learn one new thing about each of your friends....Enjoy!

THREE NAMES I GO BY
: Hafidzuddin/hafidz (my real name)
: Achtung (my friends at skoo and some of my best fren call me this)
: Jon (it's my nickname in cyberspace)

THREE PLACES I HAVE LIVED / LIVING
: Gombak (of course, i was born here,raised up here and still live in gombak until today)
: Changlun (during my matriculation time,some people say chulalongkorn *no offence)
: Skudai (most of the time, i was here since 2005)

THREE TV SHOWS THAT I WATCH
: Heroes (but i don't finished 3rd season,huhu)
: Gossip Girl (guess what, i'm a gossiper so this shows really suits me well...haha)
: Ugly Betty (sometimes,but i like this show actually)

THREE PLACES I HAVE BEEN (with friends)
: all around Johor Bahru
: Singapore
: Batu Feringghi

THREE PLACES I WANT TO GO
: Hong Kong
: Tokyo
: Paris

THREE OF MY FAVORITE FOODS
: Thai food
: Fast Food (McD or Burger King)
: Rendang daging (mostly festive food)

THREE THINGS I LOOK FORWARD TO
: get rid of this flu that i'm having now
: job.....i need job now
: of course vacation

THREE PETS THAT YOU HAVE OWNED
: Cat (i have so many of them, but currently only 1 which is the last generation of my cat, Puteh)
: Fish (i don't really like fish, i don't know why)
: none.... only cat and fish

THREE FRIENDS WHO WILL REPLY
: Kaizar
: Khairie (ko mesti jawab kali ni)
: Boboy yang tag aku...so x bley suro wat semula. hmmm, sape2 yg rajin la

THREE FAVORITE BANDS/SINGERS
: Linkin Park
: Melly Goeslaw
: Francessca Peters

THREE FAVORITE SPORTS TO WATCH
: Diving... 10 m platform
: Bowling
: Badminton

THREE FAVORITE DRINKS
: Milo ice
: Tropicana Twister
: plain water

Monday, July 20, 2009

demam....

don't worry. i already go to clinic, and consult with doctor. WTF.... those people who cough in front of me. do you want to be the next spreader of the H1N1 disease? i should have slap these people. i know if once, that means it's out of their control. but plenty times? that's insane.....

Monday, July 6, 2009

tahniah SMSS,tahniah SMIH

tahniah....tahniah. tak sangka team kali ni bagus betul sampai melayakkan diri ke pentas final PPM. sesuatu yang tak pernah tercapai oleh senior-senior dahulu kala. kejayaan adik-adik ni sangat manis dan akan terpahat dalam sejarah sekolah yang hanya bergelumang dengan aktiviti kesukanan semata-mata (hahaah....sekolah sukan sains selangor ek?)

cuma aku tetap mendoakan kejayaan adik-adik di SMSS pada masa akan datang. aku percaya mereka berpotensi untuk terus maju. maju bukan sekadar menang, tetapi lebih daripada itu. btw, bravo team SMSS, bravo Abg Azrai. u guys did a very good job. sampai bila-bila kejayaan ni akan dikenang.

-------------------------------------------
tahniah kedua buat adik-adik dari Sekolah Menengah Islam Hidayah. JOHAN debat terbuka UIAM. tak pernah ku sangka, adik-adik yang pernah aku latih dulu, sekarang dah mencanak-canak naik. kalahkan team STAR pulak tu. oh, u guys are great. tahniah sekali lagi untuk team members and supporters.

tadi aku ada baca blog kelab diorang ni. guess what? nama kelab debat SMIH ni Kelab De'Pikir SMIH. terkejut, diorang juga guna nama kelab debat UTM. sebagai salah seorang yang pernah berada dalam kelab debat UTM, aku turut berasa bangga sebab diorang sudi guna nama kelab De'Pikir ni. terima kasih.

pemerhatian aku sepanjang melayari blog mereka.
  1. blog kelab debat informatif. bagi tahap budak-budak sekolah, informasi yang di'upload'kan tu agak bagus. malah nampak kegigihan untuk mencari info untuk dikongsi bersama. bagus.
  2. gigih. ni perkataan yang bagus untuk aku label kan mereka. dulu kalau nak bekerja atau berbincang dalam kumpulan, sangat susah. buat team campur lelaki perempuan sangat susah. tapi dalam gambar yang aku tengok tadi, sekarang jurang tu dah semakin rapat. ala, kita ni bukan nya buat benda tak elok pon. ni salah satu daripada majlis ilmu kan?
  3. jadual latihan pon ada. wah, kelas!
apa-apa pun, teruskan usaha anda semua untuk memajukan diri. even my skool pon tak pernah menang debat UIA, SMIH memang hebat.

*p/s- aku nk upload gambar, tapi usb tak baca pulak data aku. ish2....

Saturday, June 27, 2009

modal bercakap dan menulis

Mari menjawab soalan dalam Bahasa Melayu.

1. Bekas kekasih saya adalah :
- tiada.... soalan terpesong.

2. Saya sedang mendengar :
- Heal The World nyanyian raja pop

3. Mungkin saya patut:
- mandi dan berehat (tidur)

4. Saya suka :
- menyanyi, melancong

5.Sahabat-sahabat baik saya :
- tak payah tulis nama lah. nanti ada yang kecik hati nama mereka tak ditulis.

6.Saya tak paham :
- kenapa chicken chop tadi rasa macam ikan. izzat dengan farhan pun cakap rasa die macam ikan.

7.Saya kehilangan :
- seorang kawan baik. ah pergi mampos la engko wahai ex kawan baik aku. (emo pulak)

8.Ramai yang berkata :
- deria aku sangat sensitif. la....kalau dah busuk, katalah busuk. tak kan nak kata wangi.

9.Makna nama saya :
- entah la pulak. cuma kalau hafiz tu maksudnya penghafal (aku ni selalu lupa pulak tu), addin tu maksudnya agama.

10.Cinta itu adalah :
- errr..... entahlah.

11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
- dingorat oleh seorang nyah....tidak,larikk!!!

12.Saya akan cuba :
- menjadi yang terbaik

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
- FOREVER, oit.... mana la aku tau thesaurus melayu

14.Telefon bimbit saya :
- berwarna hitam dan putih.

15.Bila saya terjaga dari tidur :
- saya akan snooze (tak tau maksud dalam BM) alarm (penggera ye?)

16.Saya paling meluat apabila :
- order lambat sampai.... sakitnya hati dan perasaan

17.Pesta/Parti adalah :
- menyeronokkan. tapi manusia yang terlampau ramai adalah menyemakkan

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
- kucing ku sendiri la.... puteh

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
- remaja..... err, hampir dewasa pun suka juga

20.Hari ini :
- pergi berjalan-jalan di Bukit Bintang dan makan dengan kawan-kawan di Kampung Baru

21.Malam ini saya akan :
- dah terlepas malam pun. ni dah pagi

22.Esok pula saya akan :
- berehat-rehat di rumah je kot

23.Saya betul-betul inginkan :
- kerjaAaaaaAAAA!!!!!!!

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
- muka mengantuk masih terserlah.

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
- pusat membeli-belah..

26.Makanan Barat atau Jepun :
- masakan barat.... katakan tidak pada makanan jepun patah lagi Sushi... eiiii, tak masak.

27.Bilik yang terang atau gelap:
- gelap la bagus.... terang-terang susah tidur tu.

28.Makanan segera adalah :
- kegemaran saya....

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
- ...............(lambai sahaja)

30.Siapa yang anda nak Tag?
- takde sapa....sesiapa rasa nak jawab, dipersilakan.


transformers: revenge of the fallen

yeah, dah dapat tonton filem ni!!!! kepada kipas-susah-mati transformers di luar sana, jangan lepaskan peluang ni. kepada yang berangan nak menonton di panggung wayang yang hebat-hebat seperti di mid valley dan KLCC..... silalah persiapkan diri anda untuk beratur berjam-jam lamanya untuk mendapatkan tiket yang tak pasti masih ada atau tidak. good luck guyz.

sila baca ini untuk info lanjut.

Thursday, June 18, 2009

merayau

tadi abis exam kul 10 rasanya.... lepas tu ada minum pagi free. habis minum pagi tu, sepatutnya kena balik department masing-masing. guess what we do instead of going back to work? balik rumah!!!!

haha....sepakat ni sume nye balik rumah. bagus, bersatu teguh bercerai single..... (ilmam jgn ikut nasihat ni!). wah, kejap je da tamat pt01. ok frens, i had a great week with u guys. really interesting.

balik rumah sempat lagi singgah suria klcc, bank in check, baca buku kat kinokuniya beli roti boy. wah..... heaven balik awal. gambar ada, tapi belum lagi upload, esok-esok la baru upload. gambar masa walking inspection kat atas track, gambar dalam tunnel, gambar mengular di klcc...

p/s-penat la

Monday, June 15, 2009

sepanjang hari ini

pagi-pagi buta aku dah terlepas shuttle train. nak cerita panjang takut nanti melalut tak tentu pasal pulak. pendek kata aku geram sebab train yang aku naik tadi sepatutnya sempatsampai sebelum shuttle train berlepas. heieiiiii....geram!!!! (ape lagi kan yang aku boleh buat)

-------------------------------
tadi ada kursus pt01, overview. kelas not so bad. seronok dan boleh diterima. tapi aku sakit kepala sikit sebelum lunch. mungkin sebab aku tak breakfast, ataupun aku tertekan tak nak ada kuiz/exam.

ada la amik sikit gambar tadi. pakai phone lama, nokia 5300 xpress music je. haha, gambar super buruk la kualitinya.

berangan
me

izzat
izzat

3 orang bersembang
guys

yana n lin
girls

bob menolong cikgu
bob n cikgu mazlan

*p/s-kenapa ada eyebag ni? waa.....tidur cukup seh, boleh lagik eyebag appear.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...