Thursday, April 22, 2010

besar periuk besarlah keraknya


sekarang ni baru pukul 5 pagi. semua orang kat rumah aku sedang lena di buai mimpi. ala, orang-orang lain pun sama gak. nak-nak pulak sekarang ni tengah hujan renyai. sejukkkk!!!!nape aku bangun awal sangat ni?hahaah....sebenarnya ada cerita sket nak dikongsi untuk menjadi renungan bersama pembaca-pembaca blog ni yang tak begitu nak ramai (ah...penting ke ramai pon?)

tadi (rabu, 21 april 2010) waktu dalam kelas kami duduk-duduk saje mengenang nasib masing-masing yang tak tahu apa akan terjadi. sama adadi buang kerja, ataupun dikekalkan dengan cara mengulang semula ujian.... ataupun masuk ke kelas pemulihan. kami sendiri tak tahu apa yang akan terjadi. trainer ni pulak tak boleh nak diharap. duduk kat depan kelas lepas tu panggil sorang-sorang tanya kenapa fatal. lepas tu tanya, trainer dulu tak ajar ke? wah... sedap nye mulut orang tua ni, aku fatal sebab ko tak ajar tau tak? bengong betul nak salah-salahkan orang lain pulak.

cermin diri sendiri dulu sebelum enuding jari ke arah orang lain. patut pun die ni dibenci oleh semua (yup, semua) classmate aku. tak perlulah aku nak describe setiap perbutan dia yang menyakitkan hati kami. cukup untuk diceritakan yang dia ni dibenci.

lepas lunch, dia ada sembang-sembang sket. konon-kononnya kasi motivasi kat mereka-mereka yang fail ni. kata rezeki tu ada kat mana-mana. even kat sini da x boleh cari makan, tempat lain still boleh lagik. good point. tapi tiba-tiba dia tanya, 'takde sapa ke yang ada buat kerja selain drp kerja ni?'..'saya sendiri pun ada kerja part time,gaji kat sini tak cukup'....

opsss....wrong question and wrong audience. trainer aku yang lama tu sangat berbeza. sangat mulia kalau nak dibandingkan dengan dia ni. dulu aku pernah tanya dengan trainer lama aku. 'kenapa encik jadi trainer?'..die jawab mudah je. saya jadi 1st level, lepas tu saya jadi 2nd level, expert team... tapi gaji yang saya dapat tak berbaloi dengan kerja yang saya buat. 'senang sangat ke?' aku tanya lagi... dia angguk. 'ye la, awak buat ape je kat sini, tapi dapat gaji banyak tu sebab tu saya kata mudah'... ada kebenaran di sebalik kata-kata trainer ni.

nak dibandingkan dengan trainer sekarang ni... hmmmm, patutlah mengajar macam tak ikhlas je. tengah-tengah waktu kelas tiba-tiba hilang, MIA. rupa-rupanya pergi lunch. WTH! susah sangat ke nak inform kat kelas. lepas tu bila kita tanya lepas ni buat apa, masuk kelas nanti pukul bape, esok masuk kul bape... jawab die mudah 'nanti saya kol'. eleh, mcm la die kol semua orang. dah la tak consider langsung. arghhh.... tension dengan die.

apa kaitan cerita ni dengan tajuk sebenarnya? kita hidup ni sentiasa tak puas. gaji tu dah banyak, masih lagi tamak nak lagi. bukan tak boleh... cuma sikap tu membezakan kita ni orang yang bersyukur dengan orang yang tak pernah puas. kalau korang jumpa orang yang macam ni korang akan nampak bezanya. aku dah mengalami, anda bila lagi?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...